Padelslagen

Ontdek de meest bekende en verassende padelslagen

Vaak zul je een bepaalde slag het fijnst vinden bij padel. Toch is het handig om verschillende soorten padelslagen onder de knie te krijgen om je tegenstander te kunnen verassen.

Met een goede set aan slagen anticipeer je makkelijk tijdens elk moment van de rally. Daarom leggen we je hieronder de bekendste slagen uit van padel uit.

De padelslag Bandeja betekent letterlijk dienblad in het spaans. De naam van deze padelslag komt dus voort uit het feit dat je het padelracket als een dienblad houdt tijdens deze padelslag.

De Bandeja is een verdedigende smash met als doel de net positie te behouden. De Bandeja is een goede padelsmash als je wat meer achter in het padelveld staat en door middel van een slice smash dichter bij het padelnet wilt komen.

Tijdens deze padelslag strek je jouw arm en houdt je het padelracket vlak zodat de bal laag blijft. Deze padelslag sla je met de forehand en heeft als doel zo laag mogelijk tegen het glas te komen (na de stuit). De backspin zorgt ervoor dat de bal na het stuiteren doorschiet en zo moeilijker wordt voor de tegenstanders. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de padelslag Bandeja uit moet worden gevoerd.

De padelslag vibora is een padelslag die meer aanvallend is dan de bandeja. Vibora betekent letterlijk adder en deze benaming komt af van het effect dat je met deze padelsmash meegeeft.

Je raakt de padelbal wat meer schuin op het padelracket net boven je hoofd waardoor de padelbal een effect krijgt. Dit effect heeft na het terugketsen van het glas een verradelijk effect waarvan de naam vibora (adder) afkomstig is.

Gebruik deze padelsmash in de afwisseling van je spel of wanneer je niet de kracht of techniek hebt om een smash te slaan waarbij je de bal uit de baan slaat. Het niet hebben van een goede smash is een nadeel, maar dit kun je opvangen door het ontwikkelen van de padelslag vibora.

Een echte padelslag is de chiquita. Deze padelslag zet je voornamelijk in wanneer je de aanval van de tegenstander wilt overnemen. Je probeert de bal kort over het net bij de tegenstander in voeten te spelen waardoor de tegenstander moeilijk een diepe bal terug kan slaan. Een belangrijke padeltip is om variatie in het spel te leggen. Door de chiquita af te wisselen met je smashes kun je de tegenstander verrassen. 

Daarnaast gebruik je de chiquita om:

  • Een bal in een open ruimte te slaan (wanneer de net-spelers te ver naar achteren zijn).
  • De tegenstander naar voren te brengen zodat je ruimte hebt om achter hem te lobben.
  • Je tegenstander te dwingen om een korte bal terug te slaan of een bal in hun voeten te slaan. 

Overdonderd?

Maar toch ook nieuwsgierig?Dat snappen we allebei! Bij Padel Club Nijmegen leren we jou eerst de basis om vandaaruit stap-voor-stap deze typische padelslagen te leren.